Vis gaar bakken in leem
|
|
Er zij verschillende manieren om vis te bereiden. ( zie ook vlees en vis roken) Een heel eenvoudige manier om vis te bakken is in een omhulsel van leem. Bijna alle eetbare vissoorten zijn hiervoor geschikt. In ieder geval lenen zalm en forel en makreel zich hier uitstekend voor. Maak de vis schoon, we kunnen hierna de vis voor een tijdje in pekelwater leggen ( zie ook vlees en vis roken). Maar we kunnen de vis ook gewoon zouten. We zoeken nu geschikte grote bladeren om de vis hierin te wikkelen. Zuring en smeerbladwortel zijn hiervoor geschikt en op veel plaatsen wel te vinden. Eventueel kunnen we er ook kruiden bijdoen voor een extra smaakje. (zoals melisse, kervel, bieslook, valse salie). Als de vis geheel is ingewikkeld kunnen we er een touwtje of met een wilgentwijgje de bladeren vastbinden. Maak nu van leem een platte koek van zo’n 1 a 2 cm dik. Leg hierop de vis en pak de vis geheel in met deze lemen koek. Zorg dat je een vuurtje hebt met veel houtskool/as. Leg het parketje hierin en dek ook de bovenkant af met wat houtskool. Laat dit geheel een tijdje in het vuur leggen. (hiervoor is geen echte tijdindicatie te geven is afhankelijk van het vuur en de hoeveelheid vis, maar de bak temperatuur bedraagt toch al gauw zo’n 40 minuten) Haal hierna het pakketje uit het houtsvuur en sla dit kapot..............en smullen maar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten