Totaal aantal pageviews

Vis gaar bakken in leem


Er zij verschillende manieren om vis te bereiden. ( zie ook vlees en vis  roken) Een heel eenvoudige manier om vis te bakken is in een omhulsel van leem.  Bijna alle eetbare vissoorten zijn hiervoor geschikt. In ieder geval lenen zalm en forel en makreel zich hier uitstekend voor.  Maak de vis schoon, we kunnen hierna de vis voor een tijdje in pekelwater leggen ( zie ook vlees en vis roken). Maar we kunnen de vis ook gewoon zouten. We zoeken nu geschikte grote bladeren om de vis hierin te wikkelen. Zuring en smeerbladwortel zijn hiervoor geschikt en op veel plaatsen wel te vinden. Eventueel kunnen we er ook kruiden bijdoen voor een extra smaakje. (zoals melisse, kervel, bieslook, valse  salie). Als de vis geheel is ingewikkeld kunnen we er een touwtje of met een wilgentwijgje de bladeren vastbinden. Maak nu van leem een platte koek van zo’n 1 a 2 cm dik. Leg hierop de vis en pak de vis geheel in met deze lemen koek. Zorg dat je een vuurtje hebt met veel houtskool/as. Leg  het parketje hierin  en dek ook de bovenkant af met wat houtskool. Laat dit geheel een tijdje in het vuur leggen. (hiervoor is geen echte tijdindicatie te geven is afhankelijk van het vuur en de hoeveelheid vis, maar de bak temperatuur bedraagt toch al gauw zo’n 40 minuten)  Haal  hierna het pakketje uit het houtsvuur en sla  dit kapot..............en smullen maar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Pagina's