Totaal aantal pageviews

Leer looien

Er zijn verschillende manieren om leer te looien. De eerste manier is met behulp van run.(eikenschors). De huid bestaat uit drie lagen, de opperhuid met haren een hoornlaag en een slijmlaag; de lederhuid met een nerfkant en een vleeskant; de onderhuid die bestaat uit bindweefsel. Alleen de lederhuid is geschikt om leer van te maken. De rest van de huid moet eerst verwijdert worden. Eerst wordt de huid ook weer goed schoongemaakt en gespoeld. Om eventueel vet de verwijderen gebruiken we hiervoor warm water. Echter niet te heet want anders smelt een teveel weefsel tot lijm, waardoor het leer te slap wordt. Het volgende proces wordt smarten genoemd en heeft tot doel om de haren met de slijmlaag er makkelijk af kunt schrapen. Hiervoor laten we de huid een paar dagen rotten. Tijdens het smarten tasten de rottingsbacterien het bindweefsel aan. Het smarten doe je weer op een boom (zie huiden prepareren) Zo gauw je de haren los kunt trekken stop je ermee. Hierna volgt het ontvlezen. (zie huiden prepareren) Dit kan het best gebeuren met een zogenaamd ontvleesmes, deze heeft 2 handvaten. Na dit werkje volgt het gletten, doel hiervan is om de huidporieen leeg te drukken. (hier zit nog vet en talk in) Hiervoor dompelen we de huid voor ongeveer 15 min in heet water. Hierna de huid omgekeerd op de boom leggen en met een bot mes over de huid wrijven in de richting van de haargroei. (van de kop naar de staart). Als dit werkje klaar is volgt het beitsen weer ( zie huiden prepareren) echter nu wordt de gehele vel in de drek gedompeld. Na dit werkje noemen we de vellen bloten, en kan het eigenlijke looien beginnen. Leg de bloten in een kuip en bestrooi ze stuk voor stuk met gemalen looistof. Beste looistof is de bast van eiken die zeven tot tien jaar oud zijn. Als dit gedaan is kan de kuip worden afgesloten en na een jaar is het leer gaar. Hierna het leer goed afspoelen, en nog enkele dagen in het donker laten drogen. Al naar gelang het gebruik kun je het leer nog slichten ( zie huiden prepareren). Bovengeschreven methode werd vooral vanaf de middeleeuwen uitgevoerd.
Een andere manier om leer te conserveren is om deze te roken. (zie huiden prepareren). De bloten gaan nu niet in de looikuipen maar worden gerookt. Er wordt aangenomen dat de kleding van de Ótzi-man op deze manier was vervaardigd.
Nog een andere (heel gemakkelijke) manier om leer te looien is om gebruik te maken van de hersenen van het dode dier. Van de hersenen (van het dode dier)wordt een papje gemaakt en dit mengsel wordt in de vochtige huid gewreven. Belangrijk is dat heel de huid  'door en door' wordt doorweekt met dit mengsel. In plaats van hersenen kunnen we ook eieren gebruiken. Hiervoor mengen we ongeveer 16 eieren in zo'n 4 liter water. Leg de huid hier zo'n 16 uur in. Hierna wordt de huid uitgewrongen. De huid  kan nu worden gedroogd op een schaduwrijke plaats.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Pagina's