Totaal aantal pageviews

Het maken van een lemen broodoven

Deze oven heeft een inwendige hoogte van ongeveer  40 cm, een inwendige breedte van 50 cm, en een inwendige lengte van 70 cm. Op een lemen ondergrond wordt met behulp van wit zand het model van de oven 'geboetseerd'. Ook de deur wordt al in het model geplaatst. Om deze deur wordt een natte leren lap los bevestigd. Deze dient om in een later stadium als de oven gedroogd is , de deur makkelijker eruit te halen. De deur moet aan 3 zijde taps toelopen, dit om een latere goede afsluiting tijdens het
bakken te bewerkstellen. De stokjes dienen als hulpmiddel om tijdens het aansmeren van het leem overal een gelijke dikte te krijgen. (ongeveer 5 cm) Voor het trekgat wordt tijdelijk een houten stammetje ingeleemd. Als de oven genoeg gedroogd is kan voorzichtig de deur worden verwijdert. Nu kan het zand eruit worden geschept. Nu kan de oven voorzichtig opgestookt worden. Doe dit vooral niet met een te warm vuurtje. Als de oven deze vuurproef heeft doorstaan is hij gereed voor het 'echte bakwerk'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Pagina's