Totaal aantal pageviews

eergetouw


De prehistorische had zo'n 100 akkertjes tot zijn  beschikking waar hij verschillende gewassen op teelde. Niet alle akkertjes waren in gebruik, zo'n 1/3 deel liet hij braak liggen om de grond opnieuw op 'kracht' te laten komen. De akkertjes hadden de afmetingen van zo'n 40 bij 40 meter. (zie ook: wat de boer verbouwde) Om het land te bewerken had de boer een heel eenvoudige ploeg in gebruik namelijk de eergetouw. Het is eigenlijk geen echte ploeg, de houten punt (schoenploeg of ) van   ploeg zorgde ervoor dat de grond werd  opengescheurd. Een andere benaming voor deze ploeg is dan ook scheurploeg. Soms wordt er bij
een opgraving een ijzeren plaat gevonden die om de schoenploeg was bevestigd. Dit moest ervoor zorgen dat de houten punt niet te hard zou slijten. De ploeg werd  getrokken door 2 ossen. Er waren verschillende modellen eergetouwen in omloop.  De boer zocht een wat kromme stam uit die hij bewerkte met bijl en dissel tot het gewenste model was verkregen. Aan de voet werd een inkeping gemaakt waarin de ploegschoen geplaatst kon worden. Aan de  andere kant werd een juk gemaakt, voorzien van touwen waar de ossen ingespannen konden worden. Het inspannen van de ossen kon op twee manieren. De juk kon aan de horens worden vastgemaakt of aan de nek. De ossen waren voor deze werkzaamheden speciaal getraind. Men gaat er vanuit dat een ouder dier naast een jonger dier werd ingespannen, zodat een ervaren dier het jonger dier dit werk aanleerde. Met de komst van de Romeinen deed ook de keerploeg zijn intrede, zodat de akkers efficiënter bewerkt kon worden.

2 opmerkingen:

  1. Graag wil ik de foto van ploegen met het eergetouw gebruiken voor een vraag in een basisschoolles over de prehistorie. Ik kan geen emailadres vinden, dus via deze weg.
    Christianne Muusers (coquinaria *AT* gmail *DOT* com)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mag ik uw foto gebruiken voor een publicatie voor de Historische Vereniging>

    BeantwoordenVerwijderen

Pagina's